Mutacioni i Covid 19/ Flasin doktorët në ITAL: Ja detajet e reja…

Për tu informuar i pari kliko lartë Follow ↗️↗️⤴️

Romë – Lajmi u shfaq në Itali se mutacioni 19 covid ishte i pranishëm në atë vend shumë më herët sesa u zbulua versioni britanik. Shty,pe rek.lam.en per ta le.xuar laj,min e plo.te..

Presidenti i Shoqatës Italiane të Virologëve, Arnaldo Caruso, asistent profesor i mikrobiologjisë dhe mikrobiologjisë klinike në Universitetin e Brescia, tha se ky mutacion i virusit ka qarkulluar që nga fillimi i gushtit dhe është shumë i ngjashëm me mutacionin britanik, raporton RTS.

Profesori Caruso specifikon se është e rëndësishme të thuhet se ky nuk është mutacioni i parë Covid, por që ndryshon nga të tjerët në karakteristikat e proteinës “spike”, e cila i shërben virusit për t’u bashkuar në qelizat njerëzore.

Ashtu si varianti anglez, edhe kjo italiane mutoi në pozicionin 501, pra qendra nervore që ndihmon në bashkëveprimin ndërmjet proteinës dhe receptorit qelizor.

Dallimi i vetëm nga ai britanik është se ky italian ka një mutacion në pozicionin 493, kështu që proteina është “spike” ndryshe nga ai që kemi takuar deri më tani, ”tha profesor Caruso.

Ky zbulim erdhi krejt rastësisht. Kur një pacient i cili ishte i sëmurë me Covida përsëri në prill, dhe pasi u shërua zyrtarisht, rezultoi në një virus vazhdimisht pozitiv me një lidhje virale shumë të lartë, mjekët vendosën të shikonin më nga afër sekuencën e virusit për të parë se si zgjati kaq gjatë dhe ata identifikuan këtë variant të ri i cili është i ngjashëm me atë britanik.

Virologët e njohur italianë besojnë se këto mutacione nuk janë befasi sepse Covid është shumë i ndryshueshëm dhe i paqëndrueshëm.

Profesori Prelassco, një nga ekspertët më të mirë italianë, tha se dihet që ka pasur shumë mutacione deri më tani, më shumë se 12,000, disa prej të cilave ishin shumë të vogla dhe të parëndësishme për disa prej tyre domethënëse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *