LAJM BOMBASTIK PËR SHQIPTARËT!! SHBA Nuk I Njeh Kufijtë E Ri Të Greqisë!!! Ja Çfarë Po Ndodh…

Uncategorized

Departamenti Amerikan i Shtetit, përmes një raporti për kongresin, që nuk ia njeh Greqisë zgjerimin e ujërave territoriale me 12 milje.

Sipas gazetës greke “Ekathimerini” kur e njoftoi për herë të parë synimin për t’u zgjeruar me 12 milje në Detin Jon në Gusht të këtij viti, kryeministri Kiriakos Mitsotakis tha se kjo ishte një e drejtë e vendit të tij, e njohur nga ligji ndërkombëtar.Departamenti Amerikan i Shtetit thekson se zgjerimi i ujërave territoriale në mënyrë të njëanshme mund të mos jetë gjithmonë i pranueshëm. Edhe kryeministri Rama theksoi, pas pretendimeve greke, se zgjerimi me 12 milje nga 6 milje aktualisht, ishte e drejtë ndërkombëtare e vendit fqinj, për të cilën Shqipëria nuk mund të bëjë asgjë, transmeton 24 news.

Në këtë raport, SHBA nuk njeh as pretendimin e Greqisë për hapësirën e saj ajrore në Egje, e cila shtrihet deri në 10 milje detare dhe një det territorial deri në 6 milje detare.“Sipas ligjit ndërkombëtar, hapësira ajrore e një vendi përputhet me atë të detit territorial”, thekson raporti.SHBA njeh pra një hapësirë ajrore prej 6 miljesh që përputhet me detin territorial. Kjo deklaratë e DASH kundërshton në fakt jo vetëm pretendimet e Greqisë në Egje, por dhe ato në detin Jon, duke theksuar se Amerika nuk njeh përcaktim e njëanshëm të zgjerimeve territoriale.

“Athina aktualisht pretendon deri në 6 milje detare në Egje, por Greqia nuk ka rënë dakord me fqinjët e saj për caktimin e kufijve në ato zona ku të drejtat e tyre të ligjshme detare mbivendosen”, thotë Departamenti Amerikan i Shtetit.Mungesa e një përcaktimi të tillë do të thotë se nuk ka qartësi në shtrirjen e detit territorial të Greqisë dhe hapësirës ajrore përkatëse në këto zona- theksohet në raport.Kjo deklaratë e DASH sinjalizon se SHBA mund të mos e njohë vendimin e qeverisë greke për t’u zgjeruar me 12 milje detare në Jon, kur palët kanë rënë dakord ta çojnë çështjen në Hagë. Parimi i 12 miljeve mund të aplikohet vetëm në hapësirat detare ku distancat midis dy shteteve janë mbi 24 milje detare. Por në disa zona këto distanca janë nga 1 deri në 6 milje Shty,pe rek.lam.en dhe vazh.do lexo Lajmin e Plot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *