GJERMANI/ E Papritur, U Morr Vendimin Për Aeroportin…

Lajme

Aeroporti i epokës së Ftohtë të Berlinit mbylli përfundimisht dyert e tij të dielën pas një fluturimi të fundit, një javë pasi një qendër zëvendësuese shumë e vonuar u hap në anën tjetër në kryeqytetit gjerman.Pas më shumë se 60 vjetësh pune aeroporti Tegel i Berlinit këtë fundjavë i dha fund punës me fluturimin e fundit që realizoi.Tegel u ndërtua fillimisht për vetëm 90 ditë më 1948 gjatë ‘Berlin Airlift’, një operacion i madh për të fluturuar në furnizime nën bllokadën sovjetike të Berlinit Perëndimor.

Rreth 19,000 qytetarë punuan tërë ditën përkrah aleatëve për të siguruar përfundimin e tij të shpejtë.Meqenëse aeroporti kryesor i Berlinit në Tempelhof nuk ishte aq i madh sa të merrte aeroplanë të caktuar, Tegel u ndërtua me një pistë 2,428 metra – më e gjata në Evropë në atë kohë.Aeroplani i parë që u ul atje në 5 nëntor kishte tetë tonë djathë në pritje.

Terminali i famshëm gjashtëkëndor i betonit i Tegel u ndërtua në vitet 1960 dhe qendra në rritje zëvendësoi Tempelhof si aeroportin kryesor të Berlinit Perëndimor në 1975.I projektuar për të trajtuar 2.5 milionë pasagjerë në vit, por më vonë duke marrë më shumë se 20 milionë, Tegel ishte bërë i mbipopulluar dhe i vjetëruar mjerisht.Por Tegel ishte një ëndërr për udhëtarët me pak kohë për të kursyer falë dizajnit të tij super të përshtatshëm.Forma e pazakontë e terminalit kryesor nënkuptonte distanca në këmbë deri në 30 metra nga avioni në dalje, duke garantuar një ulje të qetë. /Albinfo.ch

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *