EXCLUSIVE/ Ja çfarë do Vendoset për Orën Policore…

Lajme

Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe konsideron se ora policore nuk është zgjidhje e përhershme nëse qytetarët nuk e kuptojnë rëndësinë e respektimit të masave të mbrojtjes personale.

Në atë moment kur do të shfuqizohet, virusi do të vazhdojë të përhapet nëse nuk ndiqen masat e marra dhe të rekomanduara”, mendon ai.

“Dhe të rekomandohet diku një kufizim i i plotë i lëvizjes, nëse qytetarët nuk janë të vetëdijshëm se duhet t’i respektojnë masat, e njëjta gjë do të ndodhë pas heqjes së shtetrrethimit.

Kështu që as kjo nuk do të ishte një zgjidhje. Kjo është arsyeja pse ne po monitorojmë situatën, duke u përqendruar në transmetimin në kopshte dhe shkolla, në rast se duhet të rekomandojmë mbylljen në një nga komunat nëse ekziston një transmetim i tillë, por tani për tani nuk ka.

Prandaj, unë besoj se kjo paketë masash që kemi së bashku me ato ndryshime ligjore në Kuvend është i dimensionuar në mënyrë të atillë që qytetarët të mund të funksionojnë, e megjithatë të vendoset prioriteti në mbrojtjen e shëndetit publik.

Ora policore nuk është zgjidhje e përhershme. Aty ku masat nuk respektohen, do të ketë një rritje të numrave”, tha Filipçe në një paraqitje në emisionin “Top Tema” në Tellma.

I pyetur pse nuk u vendosen rekomandime dhe kufizime të përforcuara në komunat më të pasigurta, ai tha se për të marrë masa të caktuara, jo vetëm që numrat janë të rëndësishëm, por se të gjitha të dhënat që jepen në anketat epidemiologjike janë të një rëndësie të madhe, cila është pasqyra klinike, nëse transmetimet janë të kufizuara, qofshin ato klastere apo edhe të dhëna se ku dhe si u infektuan.

Numri i pacientëve të diagnostikuar të rinj nga testet totale nuk do të thotë asgjë, sepse anketat epidemiologjike janë shumë të rëndësishme.

Ku janë infektuar njerëzit, a ka klaster të kufizuar, cila është gjendja e tyre, a kanë nevojë për shtrim në spital”, tha Filipçe dhe shtoi se të dhënat nga ato sondazhe treguan se transmetimi i rritur është rezultat i grupimeve dhe kjo është arsyeja pse masat dimensionohen në këtë mënyrë.

Ministri Filipçe gjithashtu tha se pritej rritja e numrit të rasteve pozitive dhe të infektuarve me KOVID-19 dhe se ata paralajmëruan për këtë gjatë periudhës së verës. Prandaj, tha ai, ne apeluam që masat të respektohen.

Rritjen e rasteve të reja, tha ai, e kemi parashikuar dhe theksuam se kjo mund të ndodh edhe në muajt e verës, në fakt jo vetëm ne, të gjitha vendet e prisnin dhe ne shohim tani që ka mijëra raste të reja në ato vende.

“Pas lehtësimit të masave kufizuese në fund të pranverës, ne patëm disa protokolle dhe masa kufizuese, të cilat nuk u tërhoqën kurrë. Kemi pritur një valë të tillë sepse fillimisht njerëzit u kthyen nga pushimet

Filluan punët e tyre, përqendrimi më i madh i njerëzve brenda, shkelja e dukshme e masave çoi në këtë situatë”, tha ministri Filipçe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *